Kada dođu topli dani, na scenu stupa omiljen aparat – klima uređaj. Ipak, za njegov dobar rad i zdravlje ukućana, potrebno je jednom godišnje uraditi servisiranje i njegovo čišćenje, uglavnom pred letnju sezonu.

Vlažna i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnožavanju mikroorganizama, bakterija, plesni i gljivica. Svake godine pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi i godišnji servis kada se ona kompletno očisti i dezinfikuje, proveri stanje freona…

Unutrašnja jedinica se dezinfikuje od mikroorganizama i prljavštine koja je prošla kroz filtere i zadržala se na izmenjivaču.

Cena Velikog servisa unutarnje jedinice klima uređaja (u zavisnosti od kapaciteta):

- 12.000 BtU..... 8.500 dinara

- 18.000 BtU..... 10.500 dinara

- 24.000 BtU..... 12.500 dinara

Da li je potrebno vršiti Čišćenje klime pred zimsku sezonu?

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji i svetu, sve više postaje popularno grejanje ili dogrevanje prostorija uz upotrebu klima uređaja, toplotnih pumpi, i ostalih sistema za klimatizaciju sa cirkulacijom vazduha u zatvorenom prostoru, pre svega, zato što je grejanje na novije generacije klima uređaja, popularnih Inverterskih sistema najisplativije. Samim tim, veoma je važno vršiti redovno održavanje i u mesecima pred grejnu sezonu, tj. predsezonski zimski servis jer postoje isti rizici po zdravlje, kao što smo već opisali u tekstu iznad.